top of page
aquamare40-top.jpg

Aqua Mare Skin & Laser Clinics viert feest!
 

Aqua Mare Skin & Laser Clinics bestaat 40 jaar en die jaren benutte eigenaar en huidtherapeut Ria Zee om haar kennis te verhogen en zich verder te professionaliseren. Het is een mooi moment om een kijkje te nemen in een van de bedrijven. Zij én de medewerkers vertellen graag over de behandelingen en het vak.

 

Interview met oprichtster Ria Zee

Ria Zee:

“Ik wil het vak naar een hoger plan brengen”

 

Ria en haar man Peter Zee waren een van de eersten in Nederland die aan de slag gingen met thalassotherapie, een behandeling op basis van zeewater, algen en zeeklei. Ontspannen en ontstressen waren even belangrijk als schoonheid en gezondheid. Dat is nu een normale zaak maar toen was dat heel bijzonder. 

 

Nu, 40 jaar later, is Aqua Mare een modern instituut met twee locaties in Rhoon en Rotterdam-Zuid. De hoogopgeleide huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten behandelen rimpels, cellulite, overgewicht, littekens, spataderen, acne, overbeharing, pigmentvlekken en couperose.

 

Je vader had een drogisterij?

“Ja, ook in Rhoon. Het heette drogisterij Heerdt. Mijn vader had Kosmethologie gestudeerd, de voorloper van schoonheidsverzorging. In zijn laboratorium, achter de drogisterij, maakte hij crèmes. Die moest je direct gebruiken want er zaten geen conserveringsmiddelen in. Hij maakte ook kruidenmengsels in opdracht van huisartsen.”

 

Maar jij werd schoonheidsspecialist…

“Hij had achter de zaak een schoonheidssalon. Ik gluurde van achter het gordijn omdat ik nieuwsgierig was. Van mijn vader heb ik zo vreselijk veel geleerd. Hij maakte voor mij af en toe een masker als een cliënt bijzondere problemen had met haar huid. Doordat hij me zoveel leerde, was ik een volwaardige gesprekspartner voor de leverancier. Ik wist immers wat werkte en wat niet werkte.”

 

Je volgde de opleiding huidtherapie?

“Door de opleiding huidtherapie kon ik juist steeds meer en andere behandelingen aanbieden: huidverbeterende behandelingen én  behandelingen voor de zieke huid zoals laserbehandelingen, lichttherapie en ultrasound voor gezicht en lichaam. Als ook voedingsadviezen bij huidaandoeningen.”

 

Veranderde je werk daardoor?

“We gingen - ik praat nu over 25 jaar geleden - steeds meer mensen behandelen met oedemen, borstkanker, spataderen, littekens, brandwonden en acne. We begonnen met laserbehandelingen en het aanmeten van elastische kousen. Inmiddels werken we ook met  apparaten die de huid in de diepte kunnen verbeteren. Met lichttherapie, dus met led-licht, kun je veel bereiken. Evenals met peelingen, LPG en ultrasoundapparatuur. Met plasmage maken we hangende oogleden strakker zodat je niet geopereerd hoeft te worden. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

 

Groeide je kennis alleen door opleidingen?

“Ook doordat ik insprong op de meest uiteenlopende vragen van diverse organisaties. Zo vroeg Centerparcs of we hielpen bij de opzet van gezondheidscentrums. Zorgverzekeraars vroegen of we behandelingen voor psoriasis konden opzetten. Het werd een programma met licht en zoutwaterbaden, met thalassotherapie, met medicatie. Bovendien was ik bestuurslid van diverse brancheorganisaties en lid van de beroepenveldcommissie Huidtherapie van de Hogeschool Utrecht.”

 

Hoe zie je de toekomst van het vak?

“Het vak zal veranderen. Huidtherapeuten zullen meer met apparatuur werken maar ook de leefwijze van de cliënt in het behandelplan verwerken, zoals de voeding en beweging. Je ziet steeds meer dat huidtherapeuten met andere disciplines samenwerken. Dat doet Aqua Mare ook. We overleggen bijvoorbeeld bij vragen met een huisarts of specialist over de behandeling. Maar we zullen nog meer gaan samenwerken zodat we nog betere resultaten behalen bij huidverbetering. Dus medisch-cosmetische huidverbetering zonder te snijden. Niet iedereen wil een facelift. Onze arts is terughoudend bij injectables. Hij gaat er heel zorgvuldig mee om. Daarnaast zullen we steeds meer aandacht hebben voor preventie, voor het voorkomen van huidaandoeningen.”

En nu met pensioen?

“Welnee. Ik ben 70 maar ik heb totaal geen behoefte aan niks doen. Volgende week ga ik naar een congres om weer wat bij te leren.”

Aquamare-1978.jpg

Kliniek in Rhoon 1978

Ria Zee1978.jpg

Ria Zee 1978 

collageAM2.jpg
bottom of page